Zonne-energie

Eigen energie 

Niet alleen op het grote dak van de boerderij maar ook op de trekkershutten liggen zonnepanelen. In het totaal hebben we 23 zonnepanelen. Met de opbrengst hiervan hoeven we minder elektriciteit te gebruiken die elders is opgewekt. Voor de tijden dat er geen zon schijnt maar er wel wind is, hebben we een stukje windmolen gekocht in Noord-Holland. De Bont Hen van de Windcentrale. Deze winddelen leveren jaarlijks ook een aardige hoeveelheid energie op.

Zonneboilers

Voor warm water hebben we twee systemen met zonnecollectoren en zonneboilers. Het zonlicht op het dak wordt omgezet in warm water waarmee we het leidingwater en het water in de centrale verwarming opwarmen. Op echt mooie dagen kan het boilerwater tot wel negentig graden opwarmen. Maar ook op een winterse dag met een beetje zon wordt het water in de boiler al verwarmd. Met deze zonneboilers besparen we een heel groot deel van het gasverbruik voor het opwarmen van water.   

Energiebesparing

Voor het klimaatneutraal maken van het kampeerterrein is meer nodig dan alleen energie opwekken. Uiteindelijk zijn de energiebesparende maatregelen misschien nog wel belangrijker. We gebruiken enkel led- en spaarlampen. De boerderij is goed ge├»soleerd en heeft energielabel C. Op de kranen zitten waterbespaarders en de wasmachine wordt gevuld met warm water uit de zonneboiler. De apparaten zoals diepvries, koelkast en wasdroger zijn minimaal A+.

Duurzame energie inkopen

Om volledig klimaat neutraal te zijn kopen we onze elektriciteit en gas in bij Greenchoice, zodat we zeker weten dat we alleen groene energie gebruiken.