GK LOGO COMPLEET GOUDAlgemeen

Wij beheren het kampeerterrein op een duurzame en klimaatneutrale manier. Wij hebben daarvoor het Green Key Goud certificaat ontvangen. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Dit certificaat krijgen we omdat we extra maatregelen hebben genomen die goed zijn voor het milieu en het klimaat. We hebben geïnvesteerd in systemen waardoor we zuinig omgaan met energie en water. Afval zamelen we gescheiden in. Daarnaast kopen we in bij producenten die verantwoord en met oog voor het milieu produceren. Op deze manier dragen wij met onze gasten bij aan het behoud van de aarde.

Uiteraard staan al deze maatregelen het comfort niet in de weg!

 

Zonne-energie

Eigen energie 

Niet alleen op het grote dak van de boerderij maar ook op de trekkershutten liggen zonnepanelen. In het totaal hebben we 23 zonnepanelen. Met de opbrengst hiervan hoeven we minder elektriciteit te gebruiken die elders is opgewekt. Voor de tijden dat er geen zon schijnt maar er wel wind is, hebben we een stukje windmolen gekocht in Noord-Holland. De Bont Hen van de Windcentrale. Deze winddelen leveren jaarlijks ook een aardige hoeveelheid energie op.

Zonneboilers

Voor warm water hebben we twee systemen met zonnecollectoren en zonneboilers. Het zonlicht op het dak wordt omgezet in warm water waarmee we het leidingwater en het water in de centrale verwarming opwarmen. Op echt mooie dagen kan het boilerwater tot wel negentig graden opwarmen. Maar ook op een winterse dag met een beetje zon wordt het water in de boiler al verwarmd. Met deze zonneboilers besparen we een heel groot deel van het gasverbruik voor het opwarmen van water.   

Energiebesparing

Voor het klimaatneutraal maken van het kampeerterrein is meer nodig dan alleen energie opwekken. Uiteindelijk zijn de energiebesparende maatregelen misschien nog wel belangrijker. We gebruiken enkel led- en spaarlampen. De boerderij is goed geïsoleerd en heeft energielabel C. Op de kranen zitten waterbespaarders en de wasmachine wordt gevuld met warm water uit de zonneboiler. De apparaten zoals diepvries, koelkast en wasdroger zijn minimaal A+.

Duurzame energie inkopen

Om volledig klimaat neutraal te zijn kopen we onze elektriciteit en gas in bij Greenchoice, zodat we zeker weten dat we alleen groene energie gebruiken.

Website thyencamp kampeerterrein 15

Inkoop

Bij onze inkoop letten we erop dat we producten kopen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Ook kiezen we producten van producenten die verantwoord produceren, met oog voor mens en milieu. 

  • We gebruiken ecologische was- en schoonmaakmiddelen. Dit houdt in dat deze middelen rekening houden met het leven van planten en dieren. Bij de afwasgelegenheden staat daarom ecologisch afwasmiddel en ecologische handzeep.
  • Voor de trekkershutten en het andere verfwerk gebruiken we verf op lijnolie of waterbasis met natuurlijke pigmenten. Zo komen er geen schadelijke oplosmiddelen in het milieu terecht.
  • Het wc-papier is van gerecycled papier.
  • De broodjes die we verkopen zijn biologisch.
  • We servere biologische en fairtrade koffie en thee.
  • We kiezen bewust voor Gulpener bier omdat dat het eerste bier is met een milieukeur.

Grijs water

Voor de spoeling van de toiletten gebruiken wij grijswater. Dat is regenwater wat opgevangen wordt in speciaal daarvoor geïnstalleerde silo's. In totaal zijn er vier silo's van elk duizend liter. Omdat iedere spoelbeurt ongeveer 6 liter water kost kunnen de toiletten op het kampeerterrein 650 keer gespoeld worden, voordat het regenwater op is. Maar meestal heeft het alweer geregend voordat de silo's leeg zijn. Wij besparen hiermee minimaal 8000 liter schoon leidingwater per jaar.

De stortbak voor chemische toiletten wordt ook met dit regenwater gespoeld.

Afval

We scheiden afval zoveel mogelijk en vragen onze gasten om hier actief aan bij te dragen.
Bij de receptie staan bakken voor:

  • gft-afval (groente- fruit- en tuinafval)
  • oud papier en karton
  • pmd-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankkartons).

Uiteraard kunnen gebruikte batterijen en ander chemisch afval bij ons ingeleverd worden.
Aan de ingang van het terrein zijn 2 ondergrondse afvalbakken (moloks). Een is voor glas en de ander voor restafval.